Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola zapiekana w sosie

Składniki:

  • 500 g suszonej białej fasoli
  • 150 g bekonu
  • 2 cebule
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia gotować w tej samej wodzie w której się moczyła około 10 minut.
    W między czasie boczek pokrojony w kostkę wytopić na patelni po czym zeszklić na nim posiekana cebulę, wówczas dodać fasolę.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Następnie o, 5 l wody doprowadzić do wrzenia i dodać do niej koncentrat, cukier, gorczycę, imbir, ocet, sól ora upieprz.
    Gotować na małym ogniu około 5 minut po czym zalać fasolę i wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 175 stopni na około 3 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *