Składniki:
- 500 g suszonej białej fasoli
- 150 g bekonu
- 2 cebule
- 6 gałązek rozmarynu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki mielonej gorczycy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki octu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia gotować w tej samej wodzie w której się moczyła około 10 minut.
W między czasie boczek pokrojony w kostkę wytopić na patelni po czym zeszklić na nim posiekana cebulę, wówczas dodać fasolę.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Następnie o, 5 l wody doprowadzić do wrzenia i dodać do niej koncentrat, cukier, gorczycę, imbir, ocet, sól ora upieprz.
Gotować na małym ogniu około 5 minut po czym zalać fasolę i wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 175 stopni na około 3 godziny.