Składniki:
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżek ketchupu
- 3 łyżki sosu Worcester
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki soku z cytryny
- łyżka musztardy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mieszanych ziół
- ½ łyżeczki przyprawy chili
- 2 kg żeberek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju po czym dodać do niej sos Worcester, ketchup, sok z cytryny, 6 łyżek wody, musztardę, cukier, zioła oraz chi lii
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
W między czasie żeberka włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na około 30 minut.
Po tym czasie polewać żeberka marynatą, zmniejszyć temperaturę do piekarnika do 180 stopni i piec około 1 godziny.