Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort migdałowy na cieście francuskim

Składniki:

  • 500 g migdałów
  • 500 g sezamu
  • 600 g ciasta francuskiego
  • żółtko
  • 229 g cukru
  • sok z cytryny
  • aromat pomarańczowy
  • płatki migdalowe i truskawki do dekoracji


Sposób wykonania:
Ciast rozwałkować po czym pokroić go na 5 placków o średnicy 26 cm i jednym wyłożyć dno tortownicy.
Następnie na suchej  patelni uprażyć migdały oraz sezam po czym je zmiksować i ¼ masy rozsmarować na placku w tortownicy.
Przekryć kolejnym plackiem i rozsmarować farsz i tak do skończenia składników.
Sama górę posmarować roztrzepanym żółtkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 30 minut.
W między czasie szklankę wody doprowadzić do wrzenia z dodatkiem cukru, sokiem z cytryny i aromatem i gotować około5  minut.
Powstałym karmelem polać gorące ciasto. Boki obłozyć płatkami migdałowymi a na górze rozsmarować truskawki z kompotu.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *