Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszone mini marchewki z oliwkami, miętą i cynamonem

Składniki:

    • 1 kg oczyszczonych mini marchewek
    • 2 szklanki wody
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki nasion kolendry
    • szczypta płatków chili
    • kilka listków mięty
    • 5 cm laska cynamonu
    • 1 posiekany ząbek czosnku
    • ¼ szklanki pokrojonych na połówki czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
    • 1 łyżeczka ostu ryżowego
    • 1 łyżeczka oliwy
    • 1 łyżeczka posiekanej mięty


    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać marchewkę i kolejne 8 składników, dusić pod przykryciem 15 minut, odcedzić zachowując wywar. Wywar gotując zredukować do objętości ¼ szklanki, dodać miętę i cynamon, gotować chwilę, dodać marchewkę z dodatkami (z sita) oliwę, ocet, oliwki. Gotować 1 minutę i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *