Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek z kruszonką

Ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 8 dkg cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 dkg drożdży
  • 7,5 dkg miękkiego masła
  • skórka z otartej 1 cytryny
  • 1 szklanka owoców wiśni
  • szczypta soli

    Kruszonka:

  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg zmielonych migdałów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 15 dkg zimnego masła
  • tłuszcz do blachy
  • mąka do posypania stolnicy
  • ½ filiżanki mleka

    Sposób przyrządzenia:
    Przesiać mąkę. Podgrzać mleko. Wymieszać 2 łyżki mleka z jedną łyżką cukru, dodać rozkruszone drożdże i szczyptę mąki. Wymieszać rozczyn, przykryć i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę cukru, mąkę, pozostałe mleko, jajko, skórkę z cytryny i sól. Wyrobić ciasto, przykryć i w temperaturze pokojowej pozostawić do wyrośnięcia. Wymieszać na kruszonkę mąkę, migdały, cukier i cukier waniliowy. Dodać pokrojone na kawałki masło, zagnieść i rozkruszyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Ponownie zagnieść ciasto , rozwałkować na blaszkę, opędzlować mlekiem. Posypać kruszonką. Można na wierzchu położyć owoce wiśni. Odstawić na 10 minut, piec około 25-30 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *