Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz w ziołowym kremie

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 1 marchewka
  • 1 por/ biała część/
  • 1 średnia cebula
  • sok z 1 cytryny
  • olej
  • mąka
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżeczka  posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka  posiekanej natki koperku
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i odstawić na 15 minut. Marchewkę  umyć, obrać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Por przekroić w pół i pokroić w półkrążki. Śmietanę  wymieszać z ziołami , doprawić do smaku solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa, posolić i przesmażyć. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć ryby z obu stron. Ryby przełożyć do rondla z warzywami, wlać śmietanę, dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Podawać z frytkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *