Dorada w soli Iwony

22423
com_content.article
(Oddano 28 głosów z średnią 3.82 z 5)
Dorada w soli Iwony3.82 out of 5 based on 28 voters.


Składniki:


  • 1 świeża dorodna  dorada
  • pęczek estragonu
  • 1 cytryna
  • ¼ kostki masła
  • świeżo zmielony pieprz
  • ząbek czosnku
  • 1 kg grubej soli

Dorada W Soli
 

Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, wypatroszyć, nie skrobać, zostawić łeb/ bez skrzeli i oczu/, oraz ogon i płetwy. Włożyć do wnętrza pęczek estragonu, masło, pieprz, 2 plasterki cytryny, czosnek i zaszyć brzuch lub dokładnie spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysypać grubo solą, ułożyć na niej rybę i posypać też grubą warstwą soli z wierzchu. Spryskać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika  o temperaturze 150 stopni C na około 30 minut.  Grubym nożem i młoteczkiem rozbić sól. Podawać z ryżem lub pieczonymi  ziemniakami.
 

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi