Domowy majonez do Wielkanocnych potraw
Domowy majonez do Wielkanocnych potraw 0 out of 5 based on 0 voters.
Majonez, to podstawa wielu Wielkanocnych potraw. Dlatego dziś podajemy przepis w jaki sposób można przygotować taki majonez w domu, bez chemii i konserwantów. Przepis zawiera: żółtka, olej, musztardę i przyprawy.
Składniki:
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru

Sposób wykonania:
-
Przed przystąpieniem do oddzielania żółtek od białek należy dokładnie sparzyć jajka wrzątkiem.Żółtka przełożyć do miseczki i dodać do nich musztardę.Polać całość olejem po czym dodać jeszcze ocet.Na koniec wsypać jeszcze sól oraz cukier.Tak przygotowane składniki należy energicznie mieszać, najlepiej mikserem do uzyskania gładkiego, jednolitego i lekko żółtego majonezu.Przygotowanie takie majonezu trwa tylko kilka chwil, a smak jest dużo lepszy od kupnych majonezów.Oczywiście taki majonez można przełożyć do słoiczka i przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Majonezy
- Opublikowano: środa, 01, kwiecień 2015 03:43
- Monia
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny