Składniki:
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru

Sposób wykonania:
-
Przed przystąpieniem do oddzielania żółtek od białek należy dokładnie sparzyć jajka wrzątkiem.Żółtka przełożyć do miseczki i dodać do nich musztardę.Polać całość olejem po czym dodać jeszcze ocet.Na koniec wsypać jeszcze sól oraz cukier.Tak przygotowane składniki należy energicznie mieszać, najlepiej mikserem do uzyskania gładkiego, jednolitego i lekko żółtego majonezu.Przygotowanie takie majonezu trwa tylko kilka chwil, a smak jest dużo lepszy od kupnych majonezów.Oczywiście taki majonez można przełożyć do słoiczka i przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Liczba porcji: 4