Domowy majonez Anki
Domowy majonez Anki0 out of 5 based on 0 voters.
Wykonania własnego domowego majonezu wcale nie jest takie trudne. A taki majonez nie zawiera chemii ani konserwantów. Lista zakupów: olej, sok z cytryny, żółtka i musztarda.
Składniki:
- 200 ml oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta pieprzu
- szczypta chili

Sposób wykonania:
-
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Do blendera przełożyć żółtka.Dodać do nich olej, musztardę i sok z cytryny.Następnie wsypać sól, cukier, pieprz i chilii.Tak przygotowane składniki zacząć blendowa na wysokich obrotach do momentu, aż powstanie gładki, jednolity majonez.Gotowy można jeszcze doprawić według upodobań.Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce max 2 tygodnie.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Majonezy
- Opublikowano: piątek, 30, grudzień 2016 05:02
- Monia
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny