Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy majonez Anki

Wykonania własnego domowego majonezu wcale nie jest takie trudne. A taki majonez nie zawiera chemii ani konserwantów. Lista zakupów: olej, sok z cytryny, żółtka i musztarda. 
 

Składniki:

  • 200 ml oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili
 

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
    Do blendera przełożyć żółtka.
    Dodać do nich olej, musztardę i sok z cytryny.
    Następnie wsypać sól, cukier, pieprz i chilii.
    Tak przygotowane składniki zacząć blendowa na wysokich obrotach do momentu, aż powstanie gładki, jednolity majonez. 
    Gotowy można jeszcze doprawić według upodobań.
    Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce max 2 tygodnie.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *