Wypróbuj przepis Izy na pyszne puree ziemniaczane z czosnkiem. Pozostałe składniki tego przepisu: mleko, masło i przyprawy.
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 6 łyżek masła
- 1 szkl mleka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obrane ziemniaki wrzucić do garnka.Zalać je wodą i ugotować.W między czasie czosnek również obrać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.Trzymać na małym ogniu pod przykryciem aż czosnek zmięknie.Wówczas wyjąć czosnek a na tą samą patelnię wsypać mąkę.Mieszając przesmażyć po czym rozprowadzić ją mlekiem.Ugotowane ziemniaki odcedzić.Dodać do nich biały sos i czosnek.Całość przecisnąć przez praskę lub zblendować.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 6