Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane jabłka Łucji

Fajny pomysł na wykonanie deseru z jabłek. Czyli przepis na zapiekane jabłka Łucji. Przepis zawiera: jabłka, migdały, cynamon i mleko migdałowe. 
 

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 50 g migdałów
  • 50 g rodzynek 
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szkl mleka migdałowego
 

Sposób wykonania:

  1. Jabłka dokładnie umyć.
    Ściąć czubki i delikatnie wydrążyć gniazda nasienne. 
    Następnie migdały posiekać.
    Dodać do nich rodzynki, cukier oraz cynamon.
    Wymieszać i powstałym farszem wypełnić wydrążone jabłka.
    Ułożyć je na blasze do pieczenia.
    Podlać mlekiem migdałowym.
    Tak przygotowane jabłka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 20-30 minut. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *