Wypróbuj przepis Karoliny na znakomite, mocno soczyste pałki z kurczaka. Przepis zawiera: pałki z kurczaka, musztardę, oliwę z oliwek i miód.
Składniki:
- ½ kg pałek z kurczaka
- 125 ml płynnego miodu
- 4 łyżki musztardy dijon
- 4 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miski przelać miód.Dodać musztardę, ocet winny i oliwę z oliwek.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas wrzucić jeszcze słodką i ostrą paprykę.Ponownie wymieszać i doprawić na koniec solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Marynować około 2 godzin.Po tym czasie przełożyć pałki razem z marynatą na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
Liczba porcji: 4