Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrupiące pałki z kurczaka Karoliny

Wypróbuj przepis Karoliny na znakomite, mocno soczyste pałki z kurczaka. Przepis zawiera: pałki z kurczaka, musztardę, oliwę z oliwek i miód. 
 

Składniki:

  • ½ kg pałek z kurczaka 
  • 125 ml płynnego miodu
  • 4 łyżki musztardy dijon
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól 
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miski przelać miód.
    Dodać musztardę, ocet winny i oliwę z oliwek.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas wrzucić jeszcze słodką i ostrą paprykę.
    Ponownie wymieszać i doprawić na koniec solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Marynować około 2 godzin.
    Po tym czasie przełożyć pałki razem z marynatą na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *