Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Danie ala Sphinks (dla 3 osob)

 

Składniki:

    • 1 średnia pierś z kurczaka (podwójna)
    • 5 łyżek oleju albo oliwy z oliwek
    • 1 op. przyprawy do kurczaka
    • szczypta curry
    • opakowanie frytek mrożonych (1 kg)
    • 1 średnia kapusta pekińska
    • 2 pomidory
    • 1 ogórek
    • 1 świeża papryka czerwona
    • mały słoiczek majonezu
    • 1 łyżka keczupu
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 3 łyżki wody

Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kawałki ok 5 centymetrów, ułożyć na talerzu, posypać przyprawą do kurczaka. Kurczaka przełożyć z talerza na patelnie z rozgrzanym olejem, smażyć na średnim gazie. Kiedy kurczak sie zrumieni, posypać szczypta curry. Tak smażyć przez około 10 minut (mięso nie może być zbyt spieczone). Kapustę umyć pokroić w nie za grube kawałki i przełożyć do miski. Pomidora, ogórka i paprykę pokroić w kostkę i ułożyć warstwami na kapuście w kolejności: pomidor, ogórek, papryka. Następnie należy przygotować sosy. Do malej miseczki wlać łyżkę wody, łyżkę keczupu i trzy łyżki majonezu. Wymieszać tak żeby nie było żadnych grudek. Resztę majonezu przełożyć do drugiej miseczki. Połączyć z dwoma łyżkami wody i łyżeczką czosnku granulowanego, wymieszać. Polowa sosu czosnkowego polać sałatkę, nie mieszać. Pozostałe sosy są dodatkiem do kurczaka. Gotowe danie podawać z frytkami, sałatką i sosami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *