Składniki:
-
- 1 średnia pierś z kurczaka (podwójna)
- 5 łyżek oleju albo oliwy z oliwek
- 1 op. przyprawy do kurczaka
- szczypta curry
- opakowanie frytek mrożonych (1 kg)
- 1 średnia kapusta pekińska
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 świeża papryka czerwona
- mały słoiczek majonezu
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3 łyżki wody
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kawałki ok 5 centymetrów, ułożyć na talerzu, posypać przyprawą do kurczaka. Kurczaka przełożyć z talerza na patelnie z rozgrzanym olejem, smażyć na średnim gazie. Kiedy kurczak sie zrumieni, posypać szczypta curry. Tak smażyć przez około 10 minut (mięso nie może być zbyt spieczone). Kapustę umyć pokroić w nie za grube kawałki i przełożyć do miski. Pomidora, ogórka i paprykę pokroić w kostkę i ułożyć warstwami na kapuście w kolejności: pomidor, ogórek, papryka. Następnie należy przygotować sosy. Do malej miseczki wlać łyżkę wody, łyżkę keczupu i trzy łyżki majonezu. Wymieszać tak żeby nie było żadnych grudek. Resztę majonezu przełożyć do drugiej miseczki. Połączyć z dwoma łyżkami wody i łyżeczką czosnku granulowanego, wymieszać. Polowa sosu czosnkowego polać sałatkę, nie mieszać. Pozostałe sosy są dodatkiem do kurczaka. Gotowe danie podawać z frytkami, sałatką i sosami.