Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dagestańska zupa Chinkał

Składniki:

    • 50 dkg mięsa wołowego lub baraniego
    • 2 litry wody
    • 15 ziaren pieprzu
    • 4 laurowe liście
    • ugotowane al dente płaty makaronu lasania
    • 2 pomidory
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka masła


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę, zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy, pieprz i powoli gotować aż mięso zmięknie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, usunąć zdrewniałą cześć szypułki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pomidory, dusić 5 minut mieszając, pod koniec duszenia dodać obrany i rozgnieciony w prasce czosnek. Gdy mięso jest już dostatecznie miękkie usunąć z wywaru liście laurowe i ziarna pieprzu, dodać pomidory, przyprawić solą i chwilkę jeszcze pogotować. Podawać z „makaronem” pokrojonym w duże romby, posypać zieleniną.
    Jest to oczywiście spolszczona wersja tej smacznej zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *