Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czerwone wino gronowe

Składniki:

 

  • 10 kg ciemnych winogron
  • 70 dag cukru
  • 1 l wody
  • pożywka dla drożdży
  • drożdże typu burgund lub bordeaux

 

 

Sposób wykonania:
Owoce lekko zmiażdżyć po czym zalać je cukrem rozpuszczonym w 1 litrze wody.
Dodać drożdże oraz pożywkę.
Wymieszać i odstawić pod przykryciem na 3-4 dni.
Następnie wytłoczyć sok, który przelać do balonu.
Odstawić do fermentacji.
Po około 5 miesiącach wino zlać znad osadu i ponownie poddać go fermentacji.
Jeśli ktoś chce można wówczas go dosłodzić.
Wino to powinno leżakować około1  roku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *