Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czernina (czarnina)

Skład i sposób wykonania:                                                                                                     Glace simmering after reduction
Ugotować rosół z kaczego mięsa z dodatkiem włoszczyzny, a następnie wlać krew kaczą zmieszaną z octem i mąką (dobrze jest dodać do mąki pszennej jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, żeby się zupa nie warzyła). Czerninę można przyrządzić na dwa sposoby: z przyprawami i bez nich. Do najważniejszych przypraw dodawanych do czerniny należą: suszone gruszki i śliwki, majeranek, cząber oraz cukier do smaku. Niektórzy didają jeszcze trochę cynamonu i cukier waniliowy. Czerninę podaje się najczęściej z kluskami ziemniaczanymi lub kluskami kładzionymi z mąki pszennej.

Jest to jedna z moich ulubionych zup. W mojej rodzinie zwykle do czerniny kładzie się jabłko i wiśnie z kompotu, czasem wlewa trochę samego kompotu. Oprócz klusek ziemniaczanych albo kładzionych bardzo dobre są też łazanki. Pycha, choć niektórzy uważają, że jest to trochę 'makabryczna’ zupa.

5 comments for “Czernina (czarnina)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *