Cukinia smażona w cieście
Cukinia smażona w cieście4.38 out of 5 based on 339 voters.
Składniki:
• 50 dag cukini
• pieprz
• sól
ciasto:
• 1 szklanka mąki
• 2/3-3/4 szklanki mleka
• 1 łyżka oleju
• 1 jajko
• sól
• gałka muszkatołowa
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Cukinie obrać, przekroić na połowy, wybrać miąższ i pokroić w plasterki. Mąkę wymiesza z mlekiem i żółtkiem oraz olejem, dodać proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową. Białko ubić i dodać do ciasta. Cukinię osolić i dodać pieprz. Kawałki cukini zanurzać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)
- Szczegóły
- Kategoria: Cukinia
- Opublikowano: wtorek, 31, maj 2005 00:00
- Mudzia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak