Ciecierzyca duszona ze szpinakiem
Ciecierzyca duszona ze szpinakiem 4.65 out of 5 based on 130 voters.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 1 - 2 utarte ząbki czosnku
- 50 ml oliwy
- 2 garście umytych liści szpinaku
- 50 g sera gorgonzola
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
-
Cebulę i czosnek posiekać i razem z ciecierzycą wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą.
Przez chwilę smażyć i dodać jeszcze szpinak.
Trzymać nadal na małym ogniu pod przykryciem.
Gdy szpinak zwiędnie dodać jeszcze ser, poczekać aż ser się roztopi i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec całość zmiksować na gładkie puree.
- Szczegóły
- Kategoria: Szpinak
- Opublikowano: poniedziałek, 18, lipiec 2011 09:16
- Ilona Klich
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak