Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z gruszkową masą

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • żółtko
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie;

  • 3 łyzki cukru
  • 1 kg gruszek
  • 5 dag masła
  • sok z cytryny
  • cynamon

    Masa:

  • 20 dag orzechów
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 15 dag masła

    Sposób wykonania:

    1. Składniki podane na ciasto dokładnie ze sobą wyrobić po czy owinąć go folią aluminiowa i wstawić do lodówki na 30 minut.
      W między czasie obrane gruszki pokroić na mniejsze kawałki, które skropić sokiem z cytryny po czym przełożyć je na patelnie z rozgrzanym masłem.
      Posypać je cynamon oraz cukrem i dusić do miękkość gruszek.
      Następnie ciasto wyłożyć na dno blachy wyłożonej papierem pergaminowym, nakłuć go widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
      Na rozgrzanym maśle uprażyć orzechy i dodać do nich miód oraz mleko.
      Gruszkową masę rozłożyć na podpieczonym cieście i wstawić ponownie do piekarnika na około 40 minut.
      Po upieczeniu masę  miodową-orzechową  na wierzchu i udekorować orzechami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *