Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z gruszkami

Składniki:

 

  • schłodzone kruche ciasto
  • masło
  • 1 ½ szkl. mleka
  • 2 łyżki budyniu śmietanowego
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 4 gruszki
  • sok z cytryny
  • kieliszek koniaku
  • 300 g serka homogenizowanego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu

 

 

Sposób wykonania:

  1. Ciasto przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.
    W między czasie 1 szklankę mleka zagotować, resztę wymieszać z budyniem i przelać do gorącego mleka.
    Dodać jeszcze masło oraz żółtka, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    Następnie obrane gruszki pokroić w ósemki, które skropić sokiem z cytryny oraz alkoholem po czym dodać serek oraz budyń.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem waniliowym.
    Krem oraz gruszki rozłożyć na upieczonym cieście.
    Posypać wierzch cynamonem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *