Składniki:
- schłodzone kruche ciasto
- masło
- 1 ½ szkl. mleka
- 2 łyżki budyniu śmietanowego
- łyżka masła
- 2 żółtka
- 4 gruszki
- sok z cytryny
- kieliszek koniaku
- 300 g serka homogenizowanego
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
- Ciasto przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.
W między czasie 1 szklankę mleka zagotować, resztę wymieszać z budyniem i przelać do gorącego mleka.
Dodać jeszcze masło oraz żółtka, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Następnie obrane gruszki pokroić w ósemki, które skropić sokiem z cytryny oraz alkoholem po czym dodać serek oraz budyń.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem waniliowym.
Krem oraz gruszki rozłożyć na upieczonym cieście.
Posypać wierzch cynamonem.