Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto cytrynowe Olgi

Składniki:

  • schłodzone kruche ciasto
  • masło
  • 6 cytryn
  • 120 g cukru
  • ½ szkl. mleka
  • łyżka masła
  • 3 jajka
  • łyżka mąki kukurydziane
  • czubata łyżka mąki pszennej

    Sposób wykonania:

    1. Ciastem wylepić formę wysmarowaną tłuszczem.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 10 minut.
      W między czasie Z cytryn wycisnąć sok i wymieszać go z mlekiem, cukrem, jajkami oraz masłem.
      Całość doprowadzić do wrzenia po czym dodać obie mąki wymieszane z łyżką zimnej wody.
      Wymieszać i zdjąć z ognia, mieszać energiczne aby całość zgęstniało, wówczas rozsmarować na podpieczonym cieście.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 15 minut.

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *