Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik różowy

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 1 litr kefiru
  • cukier
  • 500 ml. jogurtu
  • sok z połówki cytryny
  • łyżeczka octu
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • po 2 łyżki posiekanych ziół: koperku, natki i szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Botwinkę umyć, liście pokroić , buraczki zetrzeć. Zagotować 1/2 litra osolonej wody i wrzucić botwinkę i buraczki. Gotować kilka minut. Dodać ocet i wystudzić. Ogórek i rzodkiewki pokroić, jogurt i kefir wymieszać z botwinką /razem z barszczykiem/. Wrzucić zioła, przyprawić solą, pieprzem ,cukrem i sokiem z cytryny. Chłodnik odstawić na godzinę. Potem dodać ogórek i rzodkiewki. Udekorować pokrojonymi w plasterki buraczkami i listkami botwinki.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *