Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chiński makaron z kawałkami indyka

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 papryczki chili
  • 9 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka zagęszczacza
  • 8 łyżek oliwy
  • 3 średnie marchewki
  • ½ kapusty pekińskiej
  • 1 por
  • 250 g chińskiego makaronu
  • 150 g kiełków sojowych
  • 125 ml bulionu drobiowego
  • sos sojowy
  • 2 jaja

    Sposób wykonania:

    1. Sos sojowy wymieszać z zagęszczaczem, posiekanym czosnkiem, startym imbirem i papryczkami chili pozbawionymi pestek.
      Do marynaty włożyć indyka pokrojonego w kostkę i odstawić na 15 min.
      W między czasie marchewki obrać i pokroić w paski, kapustę poszatkować a pora pokroić w talarki.
      Makaron sojowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
      Następnie na 7 łyżkach oliwy smażyć kolejno mięso i warzywa pod koniec dodając makaron oraz kiełki sojowe.
      Całość dokładnie wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć, wówczas wlać bulion oraz sos sojowy.
      Na sam koniec wbić jeszcze 2 jajka, wymieszać i od razu podawać.

      Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *