Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chińszczyzna  pychota

Składniki:


  • 3 torebki ryżu (paraboiled)
  • 3 piersi z kurczaka,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 por,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 5 dag grzybów mun,
  • mieszanka warzywna chińska-mrożona,
  • sos sojowy (nie dodawać soli),
  • 1 Fix do potraw chińskich (Knorr) – mogą być 2,
  • olej do smażenia.

Produkty Kamis:

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka czosnku kolorowego,
  • kurkuma,
  • curry,
  • przyprawa chińska 5 smaków,
  • przyprawa kuchni chińskiej,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • pieprz biały (mielony),
  • pieprz czarny (mielony),
  • warzywko.

Sposób przygotowania:
Grzyby mun zalać wrzątkiem i parzyć ok. 30min. W tym czasie wstawić ryż na ok. 17min z przyprawami: kurkumą (1 łyżeczka), carry (1/2 łyżeczki) oraz warzywkiem. Po ugotowaniu wysypać ryż do garnka.  Pokroić piersi z kurczaka w słupki, paprykę w paski, por w słupki, marchewki obrać oraz zetrzeć na tarce (najgrubsze oczka). Na patelni rozgrzać olej wsypać czosnek i zarumienić, włożyć mięso, dodać przyprawy: 4 łyżki sosu sojowego, po 1/2 łyżeczki kurkumy, carry, przyprawy chińskiej 5 smaków, przyprawy kuchni chińskiej, szczypta papryki słodkiej, ostrej oraz pieprzu. Po usmażeniu przełożyć mięso do garnka z ryżem. Następnie usmażyć kolejno warzywa z odrobiną wyżej podanych przypraw. Wszystko przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w paski grzyby mun. Przyrządzić według przepisu fix (podane na opakowaniu) i połączyć z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki wymieszać. Ewentualnie przyprawić przyprawą chińska 5 smaków.
Smacznego!!!

Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: madeleinem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *