Składniki:
- 3 torebki ryżu (paraboiled)
- 3 piersi z kurczaka,
- 2 duże marchewki,
- 1 por,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 5 dag grzybów mun,
- mieszanka warzywna chińska-mrożona,
- sos sojowy (nie dodawać soli),
- 1 Fix do potraw chińskich (Knorr) – mogą być 2,
- olej do smażenia.
Produkty Kamis:
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka czosnku kolorowego,
- kurkuma,
- curry,
- przyprawa chińska 5 smaków,
- przyprawa kuchni chińskiej,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- pieprz biały (mielony),
- pieprz czarny (mielony),
- warzywko.
Sposób przygotowania:
Grzyby mun zalać wrzątkiem i parzyć ok. 30min. W tym czasie wstawić ryż na ok. 17min z przyprawami: kurkumą (1 łyżeczka), carry (1/2 łyżeczki) oraz warzywkiem. Po ugotowaniu wysypać ryż do garnka. Pokroić piersi z kurczaka w słupki, paprykę w paski, por w słupki, marchewki obrać oraz zetrzeć na tarce (najgrubsze oczka). Na patelni rozgrzać olej wsypać czosnek i zarumienić, włożyć mięso, dodać przyprawy: 4 łyżki sosu sojowego, po 1/2 łyżeczki kurkumy, carry, przyprawy chińskiej 5 smaków, przyprawy kuchni chińskiej, szczypta papryki słodkiej, ostrej oraz pieprzu. Po usmażeniu przełożyć mięso do garnka z ryżem. Następnie usmażyć kolejno warzywa z odrobiną wyżej podanych przypraw. Wszystko przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w paski grzyby mun. Przyrządzić według przepisu fix (podane na opakowaniu) i połączyć z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki wymieszać. Ewentualnie przyprawić przyprawą chińska 5 smaków.
Smacznego!!!
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: madeleinem