Chłodnik królewski
Chłodnik królewski 4.65 out of 5 based on 301 voters.
Składniki:
- 600 ml czerwonego wytrawnego wina
- 400 ml wody
- 13 dag cukru
- skórka starta z 2 pomarańczy
- kawałek cynamonu
- 34 goździki
- 30 dag wiśni
- 200 ml soku z czarnych porzeczek
Sposób wykonania;
Wino wymieszać z wodą, cynamon, skórką pomarańczową, cukrem oraz goździkami po czym doprowadzić do wrzenia.
Trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie odstawić do ostygnięcia, wówczas zupę przecedzić i dodać wydrylowane wiśnie razem z sokiem z porzeczek.
Całość dokładnie zmiksować i dobrze schłodzić przed podaniem.
- Szczegóły
- Kategoria: Chłodniki
- Opublikowano: środa, 10, luty 2010 08:01
- Karina Bednarczyk
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa