Składniki:
- ½ kg moreli
- ½ kg czarnych porzeczek
- garstka liści mięty
- garść płatków migdałowych
- ½ kg cukru
Składniki:
Składniki: ½ kg skórek ze śliwek 2 łyżeczki cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do słoja wrzucić rozgniecione porzeczki. Następnie zasypać je cukrem i zalać wodą. Obwiązać słoi gazą i odstawić w ciepłe miejsce aż skwaśnieje. Wówczas całość przecedzić i rozlać do butelek.
Składniki: 1 jabłko 125 gram czarnych porzeczek Sposób wykonania Obrane jabłko pokroić na mniejsze kawałki. Dodać porzeczki i całość dokładnie zmiksować Przelać do szklanki.
Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 60-80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obrać z szypułek, osączyć. Połowę owoców zmiażdżyć i zasypać cukrem na kilka godzin odstawić. Gotować na małym ogniu ,aż masa zacznie gęstnieć, wtedy dodać resztę pozostałych owoców i gotować na małym ogniu, raz po raz mieszać. Gotowy dżem jest wtedy , gdy przeniesiona…
Składniki: 4 gruszki 400 g czarnych porzeczek 150 g cukru ½ laski wanilii ½ szkl. likieru z czarnej porzeczki łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Porzeczki przetrzeć przez sito po czym włożyć je do wrzącej wody, dodać cukier oraz laskę wanilii i gotowca około 10 minut. W między czasie gruszki obrać, pokroić i skropić sokiem…