Składniki: 2 szkl. malin 2 szkl. czarnych jagód 400 ml jogurtu naturalnego listki mięty Sposób wykonania: Jogurt przelać na gazę złożona na pół i wstawić do lodówki na cały dzień. Gdy jogurt się przesączyć otrzymany krem, który przelać do pucharków. Posypać go jagodami po czym polać malinami przetartymi przez sito. Udekorować listkami mięty.
Tag: czarne porzeczki
Dżemy
Dżem z czerwonych i czarnych porzeczek
by Danuta Żurek • • 0 Comments
Likiery
Likier z soku z czarnych porzeczek
by Maja Lisowska • • 0 Comments
Składniki: 3 l soku z czarnych porzeczek 3 kg cukru 10 g ziela angielskiego 1 op. drożdży winnych 600 ml spirytusu 600 ml przegotowanej wody mineralnej Sposób wykonania:Sos z porzeczek wymieszać z 2 kg cukru po czym wlać go do gęsiora.Dodać jeszcze drożdże oraz ziele angielskie i odstawić na 3 tygodnie.Po tym czasie dodać resztę…
Chłodniki
Chłodnik królewski
by Karina Bednarczyk • • 0 Comments
Składniki: 600 ml czerwonego wytrawnego wina 400 ml wody 13 dag cukru skórka starta z 2 pomarańczy kawałek cynamonu 34 goździki 30 dag wiśni 200 ml soku z czarnych porzeczek Sposób wykonania; Wino wymieszać z wodą, cynamon, skórką pomarańczową, cukrem oraz goździkami po czym doprowadzić do wrzenia. Trzymać na małym ogniu około 10 minut. Po…
Herbata
Herbata porzeczkowa
by Bożena Król • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki soku z czarnych porzeczek 2 łyżki mocnej herbaty łyżka syropu waniliowego 1 szkl. wody Sposób wykonania:Sok porzeczkowy wymieszać z herbatą i syropem malinowym.Całość zalać gorącą wodą.