Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cepeliny z mięsnym farszem

Składniki:
Ciasto:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól

    Farsz:

  • 40 dag wołowiny
  • 20 dag wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Cebulkę posiekać i zeszklić, wówczas dodać do zmielonego mięsa razem z jajkiem.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku .
    Następnie 1 ½ kg ziemniaków zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć.
    Natomiast pozostałe ziemniaki ugotować po czym utłuc i połączyć z surowymi ziemniakami.
    Wbić do nich jajka, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
    Z powstałej ziemniaczanej masy formować placki, na które nakładać mięsny farsz.
    Zlepiając brzegi formować podłużne pyzy.
    Gotować je w solonej wodzie ok. 20-30 minut.
    Przed pdoaneim można polać zeszkloną cebulką lub śmietaną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *