Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biały żurek na wędzonce

Składniki:

    •    25 dkg wędzonego boczku
    •    lisic laurowy
    •    ziele angielskie
    •    kilka ziaren pieprzu
    •    2 średnie cebule
    •    1 marchewka
    •    3-4 ząbki czosnku
    •    ½ litra kwasu żytniego
    •    ½ szklanki śmietany 18%
    •    sól, pieprz do smaku
    •    ½ słoiczka chrzanu
    •    szczypta majeranku


    Sposób przyrządzenia:
    Boczek zagotować w 2 litrach wody, dodać przyprawy, cebulę, obraną umytą marchewkę i gotować około 45 minut. Wyjąć boczek, warzywa i przyprawy. Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Do wywaru dodać zakwas, posiekany czosnek, boczek i majeranek. Przyprawić solą, pieprzem i chrzanem, gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *