Biały żurek na wędzonce
Biały żurek na wędzonce4.67 out of 5 based on 138 voters.
Składniki:
-
• 25 dkg wędzonego boczku
• lisic laurowy
• ziele angielskie
• kilka ziaren pieprzu
• 2 średnie cebule
• 1 marchewka
• 3-4 ząbki czosnku
• ½ litra kwasu żytniego
• ½ szklanki śmietany 18%
• sól, pieprz do smaku
• ½ słoiczka chrzanu
• szczypta majeranku
Sposób przyrządzenia:
Boczek zagotować w 2 litrach wody, dodać przyprawy, cebulę, obraną umytą marchewkę i gotować około 45 minut. Wyjąć boczek, warzywa i przyprawy. Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Do wywaru dodać zakwas, posiekany czosnek, boczek i majeranek. Przyprawić solą, pieprzem i chrzanem, gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna
- Szczegóły
- Kategoria: Żurek
- Opublikowano: piątek, 20, maj 2011 12:04
- Iwona Podgórna
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa