Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Białe gazpacho

Składniki

  • 4 kromki chleba tostowego bez skórki
  • 2 łyżki obranych ze skórki migdałów
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 ogórek, obrany ze skóry, pokrojony w pół plastry
  • 2 cebule dymki wraz z piórami, drobno pokrojone
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody z lodem
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Chleb zalać w misce wodą, rozmoczyć, odcisnąć z wody, zmiksować. Dodać, migdały, paprykę, ogórki i dymkę przez chwilę miksować dodając porcjami oliwę, sos tabasco i cukier. Masa musi być bardzo dokładnie zmiksowana i przetarta przez sito. Do tak przygotowanej masy dodajemy przegotowaną wodę z lodem mieszając aż się lód rozpuści, przyprawiamy i odstawiamy na godzinę. Podajemy na zimno ( w Hiszpanii z kostkami lodu)przybraną zieleniną.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *