Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biała kiełbasa w sosie piwnym

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • ½ l jasnego piwa
  • ½ l wody
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka karmelu
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Piwo oraz wodę wymieszać ze sobą po czym zagotować.
    Następnie gorącym piwem zalać kiełbasę.
    Wrzucić do niej cebule pokrojoną w talarki i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
    W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę aby powstała zasmażką, którą rozprowadzić wywarem z kiełbasy po czym dodać ocet oraz karmel (1 łyżka cukru przesmażona na patelni i rozprowadzona kilkoma kroplami wody)
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
    Gotową kiełbasę   osaczyć i przed podaniem polać sosem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *