Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barsz biały wielkanocny

 

Składniki:

  • 1 zadnia golonka  lub dwie przednie
  • ¼ kg boczku wędzonego
  • 1/2 dobrej kwaśnej śmietany
  • ½ kg białej kiełbasy
  • czosnek
  • jarzyny
  • po 1 jajku na osobę ( lub 2-3 przepiórcze znacznie smaczniejsze)
  • żurek z butelki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Jarzyny obrać. Golonkę, boczek, jarzyny i przyprawy (bez majeranku) wrzucić do wody, ugotować do miękkości , wyjąć z wywaru. Włożyć białą kiełbasę wcześniej ponakłuwaną widelcem. Powoli gotować. Wlać tyle żurku, aby zupa była odpowiednio kwaśna. Zagotować. Dodać śmietanę, majeranek i obraną ze skóry, pokrojoną w słupki golonkę. Podawać z kiełbasą i jajkiem na twardo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *