Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babeczki z pieczarkowym farszem

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • żółtko
  • ½ szkl. śmietany
  • ½ kostki margaryny
  • szczypta soli

    Farsz:

  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 100 g żółtego sera

    Sposób wykonania:
    Margarynę posiekać razem z mąką po czym dodać żółtko, śmietanę oraz szczyptę soli.
    Całość dokładnie wyrobić.
    Powstałe ciasto owinąć w folie aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie wylepić foremki do babeczek, nakłuć ciasto widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnia na kilka minut aby ciasto się przyrumieniło.
    W między czasie cebulę posiekać a pieczarki pokroić  plasterki i razem przesmażyć na rozgrzanym maśle.
    Doprawić do smaku solą ora pieprzem i przełożyć pieczarkowy farsz do babeczek.
    Posypać je jeszcze startym serem i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *