Składniki:
- 2 szkl. mąki
- żółtko
- ½ szkl. śmietany
- ½ kostki margaryny
- szczypta soli
Farsz:
- 400 g pieczarek
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 100 g żółtego sera
Sposób wykonania:
Margarynę posiekać razem z mąką po czym dodać żółtko, śmietanę oraz szczyptę soli.
Całość dokładnie wyrobić.
Powstałe ciasto owinąć w folie aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wylepić foremki do babeczek, nakłuć ciasto widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnia na kilka minut aby ciasto się przyrumieniło.
W między czasie cebulę posiekać a pieczarki pokroić plasterki i razem przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Doprawić do smaku solą ora pieprzem i przełożyć pieczarkowy farsz do babeczek.
Posypać je jeszcze startym serem i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około 10 minut.