Baba bezowa z migdałami
Baba bezowa z migdałami 4.80 out of 5 based on 254 voters.
Składniki:
- mąką
- 200 g słodkich migdałów
- 50 g gorzkich migdałów
- 12 jajek
- ½ białka
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka masła
- tarta bułka sól
Sposób wykonania:
-
Sparzone migdały posiekać po czym dodać do nich ½ białka i wymieszać.
Następnie żółtka z dodatkiem cukru utrzeć do białości, wówczas dodać migdały.
Całość dokładnie utrzeć i dodać na koniec białka ubite na sztywna pianę, delikatnie połączyć.
Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą.
Ciasto powinno sięgać do ¾ wysokości formy.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: czwartek, 01, kwiecień 2010 08:19
- Kornelia Łapińska
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy