Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczne marynowane śledzie

Składniki:

  • 50 dkg solonych filetów śledziowych
  • 2 marchewki
  • 3 gałązki koperku
  • 1 cebula

    Marynata:

  • 1,5 szklanki wody
  • ½ szklanki octu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka żółtej gorczycy
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 1 liść laurowy
  • sól, cukier do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie odpowiadał naszym preferencją smakowym. W międzyczasie obrać marchewkę, pokroić skośnie w plastry, zalać wrzątkiem gotować aż zmięknie ale nadal będzie chrupiąca. Składniki marynaty wymieszać, gotować kilka minut, dodać do smaku cukier i sól, odstawić. Do dobrze ciepłej marynaty dodać obraną i pokrojoną wg uznania cebulę, pozostawić aż zalewa będzie chłodna. Wymoczone śledzie obsączyć z wody, pokroić skośnie w kawałki o szerokości około 3 cm. W szklanym naczyniu układać kawałki śledzi wymieszane z plastrami marchewki, koprem i cebulką. Zalać przygotowaną marynatą, odstawić na kilka godzin.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *