• 100g ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób przyrządzenia:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min.w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C ( elektr.225°C ) przez 15-20 min.

Obkład.
Składniki:

  • 1 filiżanka startego żółtego sera
  • ½ filiżanki posiekanej papryki(jakiejkolwiek)
  • ¼ filiżanki posiekanej cebulki
  • ½ filiżanki posiekanych pomidorów
  • 1 filiżanka posiekanej w kostkę kiełbasy lub boczku
  • 6 jaj
  • ½ filiżanki mleka
  • sól, pieprz
  • świerza posiekana natka pietruszki lub szczypiorku(wedle uznania)


Sposób przyrządzenia:

Wyłożyć ciasto na pizze do blaszki takiej jak na biszkopt i zapiec w piekarniku przez kilka minut aż się przyrumieni. Na ciasto wyłożyć sos, paprykę, cebulkę, boczek(kiełbasę)i ser. Jajka zmiksować z mlekiem przyprawić solą i pieprzem i zalać na ciasto. Posypać pietruszką. Następnie zapiekać w piekarniku przez około 12-14 minut aż jajko się całkowicie zetnie.
Pokroić w kwadraty i podawać na gorąco. Smacznego


Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter

Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi