Ajerkoniak Krystiana
Ajerkoniak Krystiana 3.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- ½ laski wanilii
- ¼ l spirytusu
- 5 żółtek
- ¼ lg cukru
- ½ l mleka
Sposób wykonania:
Do rondelka wlać mleko, wrzucić laskę wanilii i doprowadzić do wrzenia.
Wówczas zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym wymieszać razem z mlekiem.
Gdy składniki się połączą dodawać stopniowo spirytus.
Dokładnie wymieszać i odstawić na bok na co najmniej 2 godziny aby ajerkoniak mógł zgęstnieć.
Dla miłośników czekolady można dodać rozpuszczoną tabliczkę czekolady i wówczas powstanie czekolady likier.
- Szczegóły
- Kategoria: Nalewki
- Opublikowano: czwartek, 14, marzec 2013 14:15
- Krystian Dybich
- Kawa
- Herbata
- Bezalkoholowe
- Koktaile
- Wódka
- Gin
- Brandy
- Whisky
- Likiery
- Piwo
- Rum
- Bourbon
- Wino
- Wino domowe
- Na kaca
- Nalewki
- Tequila
- Szampan