Żurek z kawałkami grzybów
Żurek z kawałkami grzybów4.50 out of 5 based on 92 voters.
Składniki:
-
• 5-8 suszonych grzybów
• włoszczyzna
• ukiszony żur
• kilka plasterków wędzonego boczku
• ziemniaki
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Grzyby zalać wodą, gdy namokną ugotować i przecedzić.
W między czasie ugotować wywar z włoszczyzny po czym wlać go do wywaru z grzybów.
Następnie dodać posiekany czosnek, drobno pokrojone grzyby oraz wlać żur.
Gotować kilkanaście minut na małym ogniu i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na sam koniec pokroić boczek w kostkę i zarumienić go na rozgrzanej patelni i dodać go do żuru.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Zbyszek
- Szczegóły
- Kategoria: Żurek
- Opublikowano: wtorek, 27, styczeń 2009 08:35
- Zbyszek
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa