Żurek po staropolsku
Żurek po staropolsku4.53 out of 5 based on 414 voters.
Składniki:
-
• 1 l bulionu wołowego
• 1 szkl. żuru żytniego
• 1 szkl. kwasu z ogórków kiszonych
• 1 szkl. śmietany
• łyżka mąki
• majeranek
• 1-2 ząbki czosnku
• 400 g białej kiełbasy
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Bulion doprowadzić do wrzenia, po czym dodać kiełbasę i czosnek, gotować do miękkości kiełbasy, wówczas kiełbasę wyjąć a do bulionu wlać żur i kwas ogórkowy.
Całość wymieszać i ponownie doprowadzić do zagotowania.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie mąkę połączyć ze śmietaną i dodać do żuru, wymieszać i wrzucić jeszcze pokrojoną kiełbasę.
Na koniec posypać majerankiem i podgrzać.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze
- Szczegóły
- Kategoria: Żurek
- Opublikowano: wtorek, 20, styczeń 2009 08:34
- Podkomorza
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa