Żurek na kwaśnym mleku
Żurek na kwaśnym mleku 4.88 out of 5 based on 17 voters.
Składniki:
- 1 l kwaśnego mleka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- pęczek włoszczyzny
- 4 grzyby suszone
- czosnek
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Obraną włoszczyznę przełożyć do garnka razem z oczyszczonymi grzybami.
Zalać całość wodą i gotować około 45 minut.
Po tym czasie wywar przecedzić i wlać do niego roztrzepane kwaśne mleko.
Doprowadzić do wrzenia po czym dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody.
Jeszcze raz zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim, listkiem laurowym oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Przed podaniem można posypać posiekaną zieleniną.
- Szczegóły
- Kategoria: Żurek
- Opublikowano: środa, 27, marzec 2013 06:17
- Jadwiga Koc
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa