Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurek na kwaśnym mleku

 

Składniki:

 

  • 1 l kwaśnego mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek włoszczyzny
  • 4 grzyby suszone
  • czosnek
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Obraną włoszczyznę przełożyć do garnka razem z oczyszczonymi grzybami.
Zalać całość wodą i gotować około 45 minut.
Po tym czasie wywar przecedzić i wlać do niego roztrzepane kwaśne mleko.
Doprowadzić do wrzenia po czym dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody.
Jeszcze raz zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim, listkiem laurowym oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Przed podaniem można posypać posiekaną zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *