Żurek małopolski z jajem kiełbasą
Żurek małopolski z jajem kiełbasą 5.00 out of 5 based on 2 voters.
Składniki:
- ½ l zakwasu na żur
- 2 marchewki
- pietruszka
- 10 jaj
- ½ kg białej kiełbasy
- ½ kg białego sera
- 1 szkl śmietany
- 3 kostki rosołowe
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania;
2 litry wody wlać do garnka, wrzucić kostki rosołowe i doprowadzić do wrzenia.
Wówczas wlać żur oraz dodać pokrojoną kiełbasę i umyte warzywa.
Całość gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Następnie dodać pokrojony biały ser, czosnek roztarty razem z solą orz jajka ugotowane na twardo pokrojone na połówki.
Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Na koniec zagęścić zupę szklanką śmietany.
- Szczegóły
- Kategoria: Żurek
- Opublikowano: piątek, 29, marzec 2013 09:11
- Agnieszka Labuda
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa